Actuele thema's


Een emotie duurt maar 90 seconden, toch?!?

Een emotie duurt maar 90 seconden. Dit heeft te maken met een eiwit dat wordt afgegeven in je lichaam die maakt dat je een emotie ervaart. 90 seconden zit er tussen het ontstaan en het verdwijnen van de emotie uit je lichaam. Maar hoe komt het dan dat we er vaak zoveel langer last van hebben?

Als we emoties langer dan 90 seconden bij ons dragen, dan heeft dat vaak te maken met ervaringen die we onbewust nog niet verwerkt hebben.

Het onbewuste

Voor datgene wat we niet willen zien, sluiten we onze ogen of kijken we weg. Voor datgene wat we niet willen horen, sluiten we onze oren. Maar dat wat we niet willen voelen, stoppen we weg. Heel diep in ons onbewuste…


Ik denk dat we wij allemaal wel eens ervaren hebben dat datgene wat we wegstoppen in ons onbewuste niet verdwenen is of inactief blijft. Vaak op de meest onhandige momenten komt het weer terug.

Emotionele gebeurtenissen worden opgeslagen en verbonden aan bepaalde gevoelens. Ik omschrijf het onbewuste vaak als een ladekast, waarin al deze ervaringen die je het liefst ver bij je vandaan wilt houden wegstopt. Netjes geordend op thema: ik kan het toch niet, ik hoor er niet bij, ze luisteren niet naar mij etc…

En als je dan een emotie ervaart, raakt dat misschien één van deze thema’s. Alle gevoelens die deze emotie raakt komen tevoorschijn. En daar ben je meestal niet met 90 seconden doorheen!

Dan kan het natuurlijk ook nog voorkomen dat een lade overvol is. In dit geval gaat het onbewuste signalen geven aan het bewuste, en wel door…herhaling! Net zolang tot we luisteren. De gebeurtenis die nu bij jou deze heftige emotie veroorzaakt, speelt NU in je leven. De manier hoe je daarmee omgaat heeft echt te maken met het verleden.  

Je kunt het verleden niet veranderen, maar je kunt wel iets veranderen

Het verleden kun je niet veranderen, maar je kunt wel veranderen hoe je reageert op dat verleden, hoe je ermee omgaat. Het is belangrijk om het je goed te realiseren dat je niet je emoties bent, maar dat je ze hebt! Dit betekent dus dat je er dus ook iets aan kunt veranderen.

Emoties toelaten in plaats van wegstoppen

Emoties kunnen dus twee kanten op. Naar binnen of naar buiten. Als we ze wegstoppen gaan ze naar binnen…. en komen ze uiteindelijk weer terug. Waarschijnlijk heftiger dan nodig en misschien ook wel gestapeld op andere gevoelens en thema’s.

Ik stel voor dat we de emoties die we voelen voortaan naar buiten laten komen. Ze duren immers maar 90 seconden. En naar buiten laten komen is dan niets anders dan dat wat we een golf zien doen. Hij zwelt op, bereikt zijn piek, zwakt weer af en lost op. Emoties toelaten betekent dat je de golf gewoon door je heen laat gaan, zonder je er verder mee te bemoeien.

Is dit niet voldoende? Uit ze dan! Laat je tranen de vrije loop, schreeuw of schrijven het op. Je kunt ook gaan hardlopen of wandelen. Het in beweging zetten van je lichaam, maakt dat een emotie zich ook makkelijker beweegt.

Gevoelens loslaten

Nieuwe emoties kun je leren toelaten, maar dat neemt niet weg dat er nog altijd zaken zitten in jouw ladekastje die er uit willen. Dienen deze gevoelens zich aan, ga er dan mee aan de slag en ruim het op. Doe dit al een onderzoeker, niet als slachtoffer! En stel jezelf de volgende vragen:

- Welke emotie neemt de overhand?

- Welk feit raakt me het allermeest?

- Wat zegt dat over mij?

- Wat zou ik tegen een kind zeggen als die hiermee zou zitten?


Duik er niet te diep in, maar besteed er beperkt tijd aan.


Als je je bewust wordt van kern en de oorzaak, erken het dan en kijk ernaar zoals het is. Je hoeft het niet ‘beter’ te maken of te veranderen. Nu kun je loslaten omdat je er niet tegen vecht en je er geen energie in steekt.


Mooie methoden

Het is echter niet altijd makkelijk om zelf een oplossing te vinden. Je hebt er last van, je wilt het anders, maar je weet niet hoe je het moet aanpakken. Bij KrachtVol maak ik onder andere gebruik van EMO-minffulness en NEI.

Emo-mindfulness is een methode die is ontwikkeld door Drs. N.J. Zimmermann en nodigt door herhalen van een ‘probleem’ het onbewuste uit om ‘wat samenhangt met’ dit probleem toe te laten zodat er emotionele rust komt. De ladekast wordt als het ware opgeruimd en ontdaan van de dingen die we niet meer nodig hebben.

NEI (neuro emotionele integratie) is een methode die zich richt op de oorzaak en motivatie van gedrag en het loslaten van blokkades en belemmerende overtuigingen. Zo ben je in staat de relatie te zien tussen hoe je jezelf voelt en je gedrag.